2011. augusztus 1., hétfő

Fotó iskola 1. bejegyzés, kreatív fotózás

Minden jó fotótanfolyamon azt sulykolják belénk, milyen fontos hogy felvétel közben stabilan tartsuk a gépünket a tűéles képek érdekében.

Ahhoz azonban, hogy bizonyos felvételeinken a dinamizmust jól tudjuk érzékeltetni, kísérletezhetünk  azzal, ha felvétel közben  mozgatjuk a kamerát.

Néhány módszer:
Pásztázás (nehézségi fokozat:3):  ez nagyon elterjedt a sportfotózásban. Viszonylag alacsony zársebesség szükséges hozzá (pl.:1/30-ad). 
Kövessük a kameránkkal a mozgó tárgyat és akkor exponáljunk, amikor a téma a gépünkkel egy vonalban van.

Forgás (nehézségi fokozat 5-6): futkározott már kisgyerek körülötted? Miért ne követhetnéd le ezt a körkörös mozgást is a gépeddel? 
Kamera feldobás (csak erős idegzetűeknek, nehézségi vagy inkább merészségi fokozat:10):  hosszú záridőt válasszunk, dolgozzunk önkioldóval, és exponáljunk a feldobás előtti pillanatban. 



Ez a fajta szélsőséges módszer lenyűgöző felvételeket eredményez, de semmiképp se kezdjük ezzel a  az elgyakorlást J

Reméljük tetszett fotósulink első bejegyzése, és próbálkoztok majd kreatívabb képek elkészítésével.

8 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy indult ilyen blog. Tanácsom, vagy inkább kérésem annyi lenne, hogy adott témakörről bővebb információt szeretnék olvasni. Több képpel, több beállítási leírással. Úgy gondolom azért lenne szükséges ez, mert a kezdőknek sokat segítenének a példát, a haladóknak pedig úgy sem mond újat mondjuk a "pásztázás" megemlítése. Köszönöm és további sok sikert a bloghoz.

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Nagyon jó a szándék, de ez így tényleg sovány...
    Pl a pásztázás (életemben nem hallottam így), svenk vagy panning lényeget tényleg ez, de bőven lehetne még hozzá írni.
    Mellesleg ha már fotoiskolának nevezted a blogot, akkor próbálj meg pontosabban fogalmazni.
    "Viszonylag alacsony zársebesség szükséges hozzá"
    alacsony zársebesség = rövid, ide pedig pont hosszú kell, azaz magas zársebesség. Alacsony max a nevező értéke.
    További jó bloggolást! Kíváncsian várom a következő postot!
    Üdv!
    Pitty

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Amikor megláttam, hogy indul a blog borzasztóan megörültem, hiszen évek óta autodidakta módon próbálgatok fotózni mindent, amit kicsit is érdekesnek találok. De mostanában úgy éreztem nem megy tovább kénytelen leszek máshogyan fejleszteni magam! És érkezett a hír! Remélem a blogod segíteni fog, hogy ne kelljen soha többé képet törölnöm, mert ami elkészül az már egyszer és mindenkorra készüljön el úgy ahogy kell.
    Esetleg, ha megengedsz egy teljesen amatőr, fotósnak nem nevezhető embertől tanácsot: Hagyj időt a bejegyzésednek! Legyen idő kipróbálni az általad bemutatott állításokat.
    Köszi előre is!
    Sok sikert!
    Üdv:
    Piri

    VálaszTörlés
  4. Kedves Pitty!
    -remélem a 1/30 érthető mértékegység
    -direkt irtunk egyszerű és rövid posztot, rohanó világ idő, különböző szintek stb...
    -nem vállalkozunk arra, hogy itt megtanítsunk embereket fényképezni, erre ott vannak a tanfolyamok, viszont pár ötletet tanácsot adhatunk kezdőknek
    -pásztázás, ezen sokat gondolkodtunk, valóban a svenkelés lehet jobb lenne, így magyarosabbnak/közérthetőbbnek találtam, lehet, hogy nem az.
    R.

    VálaszTörlés
  5. Remélem nem haragszol meg, de anno én összeszedtem, hogy kb. mi kell a jó svenkhez. Igaz a blogomban végül sosem osztottam meg, mert úgy ítélte meg, h kevés vagyok ahhoz, h okítsam a népet, pedig pár tízezer svenket lőttem már.

    Itt a leírásom, remélem hasznos lesz azoknak akik még nem próbálták:

    Én már akkor is próbálkoztam ezzel a technikával, mikor bridge gépem volt, kivitelezhető azzal is, de lényegesen nehezebb mint egy tükrössel azért, mert a kereső hosszú másodpercekre elsötétül és így nehezebb követni a járművet. Szóval a lényeg, hogy hosszú záridővel és követőfókusszal fotozzunk, a keresőben kövessük a járművet és közben egy vagy több expót készítsünk. A záridőt én általában 1/40 és 1/100 között választom ki, a legegyszerübb záridő prioritással beállítani ezt. Nyilván 1/40-nél a jármű élessége már igencsak veszélyben van, úgyh tanácsos több beállítást is használni, majd otthon kielemezni. Az AF pont kiválasztása gépfüggő és helyzetfüggő, de álltalában középső fokuszpontokra állítva nem lehet baj. Ritkán, főleg driften, ha a téma szerves részét szeretném, hogy képezze a driftelő autó gumifüstje is, akkor iránytól függően egy szélsőbb AF pontot vagy területet aktiválok. Ami az ISO-t illeti szinte mindig maradhat a legkisebb értéken mivel a hosszú záridőbe ez bele fog férni. Előfordulhat, hogy az égbolt kiég mert követés közben jelentősen változhatnak a fényviszonyok, ezért én rendszerint egy cseppet alexpós képeket készítek. A képstabilizátorról nem szóltam még, ennél a technikánál érdemes kikapcsolni, illetve ha külön kapcsolható a függőleges és a vízszintes stabilizálás, akkor természetesen a vízszintest elég kikapcsolni. Szinte a legfontosabb a megfelelő élességhez a stabil helyzet. Állva stabil terpeszállás, stabil gép tartás, aki kezdő, annak ezt elég sokat kell gyakorolni...

    Ha nem csak egy jó svenket szeretnénk, hanem egy jó fotót is, akkor mindenképpen érdemes a megfelelő vágásra ügyelni, itt csak pár dolgot említenék, például, hogy általában az autó előtt nagyobb tér legyen mint mögötte, a horizont a megfelelő helyen legyen, ha döntjük a képet akkor ne döntsük indokolatlanul, illetve túl nagy mértékben. Ezek alapszabályok, de természetesen vannak esetek amikor meg kell szegni. Még egy fontos dolog az igazán jó fotóhoz, mégpedig a háttér. Célszerű úgy helyezkedni, hogy a hátterünk homogén legyen és minél kevesebb legyen benne a zavaró tényező. Ez természetesen nem mindig olható meg tökéletesen, ilyenkor segíthet egy kis Photoshoppos utómunka. A háttérben egy autós rendezvényen például igencsak jellemző a nézők jelenléte, én ezze úgy vagyok, hogy egy-két néző zavaró lehet, de ha kitöltik a hátteret akkor már nem igazán, de igazából ez már Ízlés dolga...

    Ennyi, ha megengedtek a száraz leíráshoz nyomok egy linket is, ahol lehet találni jópár svenket amit lőttem:
    http://www.pittyphoto.hu/

    VálaszTörlés
  6. kíváncsian várom a folytatást :D

    VálaszTörlés
  7. Nagyon érdekes a blogod! :) Nemrég indult amatőr fotósok számára egy blog - őket biztosan érdekelnék az írásaid! Ha Te is így gondolod, cserélünk logót/bannert? Itt a blog címe: www.fenykepezz.blogspot.com Megtalálod rajta az e-mailemet! :)

    VálaszTörlés