2011. december 28., szerda

gyújtótávolság

Amikor lényeges a méret

Az objektívek egyik fontos jellemzője a gyújtótávolság, amely a látószöget is meghatározza. E két jellemző szorosan összefügg, ezért érdemes közös cikkben elemezni ezeket.
Az objektív különböző lencsetagokból épül fel és összegyűjti a fénysugarakat, tehát nevezhető gyűjtőlencsének, amely a felületére érkező – párhuzamos - fénysugarakat megtöri, és azok az üveg másik oldalán egy pontban találkoznak. A lencse középpontja és a fénysugarak metszéspontja közötti távolságot hívjuk gyújtótávolságnak, amit miliméterben adnak meg.

Kép: 50mm

 50 mm-es objektív: az emberi szem által megszokott és természetesnek tűnő perspektívát egy 50mm körüli gyújtótávolsággal érhetünk el. Ebben az esetben a látószög 46°.

A látószög jelzi, hogy egy adott helyről (a cikkben látható képek mind ugyanonnan készültek, csupán különböző gyújtótávolságú objektívek segítségével) a fényképezőgép egy motívum mekkora részét tudja befogadni, a motívum mekkora része kerül a képre. A látószög tehát az a szög, amely alatt az objektív a kép két szélén lévő témarészletet látja.


Kép: 24mm

24 mm-es objektív: rövidebb gyújtótávolságnál a motívum képe kisebb. Ezért a képkockán több látszik a környezetéből, tehát nagyobb a látószög.

Kép: 85mm

85 mm-es objektív: hosszabb gyújtótávolságnál a kirajzolt kép nagyobb, ezért csak kisebb részlete fér a képkockára, tehát kisebb a látószög.

Kép: 200mm

200 mm-es objektív: minél hosszabb a gyújtótávolság, annál kisebb a látószög.

A gyújtótávolság szempontjából két fő csoportra osztjuk az objektíveket: fix, azaz rögzített gyújtótávú és zoom, azaz változtatható gyújtótávú objektívek.
A fix csoporton belül három alfaj van: alap, telefoto és széles látószögű.

Némi zavart okozhat a különböző gyártók által megjelölt gyújtótávolság, hiszen a gyújtótávolságot az is befolyásolja, hogy mekkora képérzékelő van a fényképezőgépünkben. Ebben az értelemben eltérő lehet a kompakt gépen illetve a tükörreflexes géphez tartozó objektíven megadott adat.
Érdemes kijelölni egy érzékelő méretet és az összes egyéb fényképezőgép és objektív gyújtótávolságát ennek adataira átszámolni az adott gyújtótávolság-szorzó segítségével (FVC, azaz Field of View Crop). A klasszikus kisfilmes képkocka méretéből induljunk ki, melynek mérete 24x36mm. Ez megegyezik a full frame képérzékelők méretével.

A gyújtótávolság és a látószög kapcsolata (forrás: www.canon.com)
Ha kérdésetek van, írjatok nyugodtan, igyekszem válaszolni..

2011. december 27., kedd

Hogyan fotózzunk gyerekeket az iskolában

Egy orosz iskolából van az anyag, asszem a képek önmagukért beszélnek. Picit több idő kell hozzá, de mennyivel kifejezőbb nem?